sunshine

Iskolánkról

Az iskola történetét Varga Mihály, az iskola első igazgatója által írt iskolatörténeti anyagból ismerhetjük meg leghitelesebben.

A Budapest XV. kerület Rákospalota város és Pestújhely község összevonásából alakult ki.
Az iskola a kerület - az eredeti Rákospalota- központjában a Városháza közvetlen közelében épült 1959-ben. Körzete 5 iskola körzethatárainak szűkítésével alakult ki.
Az 1950-es évek közepétől egyre többször vetették fel a szakemberek egy új iskola építésének lehetőségét Budapest XV. kerületében. 1958. október 6-án kezdték meg az építést Lenhardt Antal építésvezető mérnök irányításával Tóth István és Heihál Éva mérnökök tervei alapján. 1959 januárjában készült el az iskola alapját képező pincézet a kazánházzal. Május 1-én tető alatt volt a téglapillérekkel tagolt falazatú, csupa-ablak egyemeletes épület. Az eredeti tervekkel ellentétben nem december 1-jén, hanem a tanévkezdéssel egyidőben, szeptember 1-jére megnyitotta kapuit a „Czabán”.

A Czabán Samu Általános Iskola épületében az 1959/60-as tanévben vette kezdetét az oktató-nevelő munka. A beköltözés és a megtelepedés után nagy gondot jelentett a magas tanulói létszám. Az iskolavezetés ismételt kérésére végül a 70-es évek közepén elfogadták az iskolabővítés tervét amely 1978-80 közt valósult meg.

Az intézmény adatai:

Név: Czabán Általános Iskola
OM azonosító: 035069
Cím: 1152 Budapest, Széchenyi tér 13.

Fenntartó adatai

Név: Észak-Pesti Tankerületi Központ
Székhely: 1165 Budapest XVI. kerület, Jókai Mór utca 6.

© 2018-2019