sunshine

Kedves Szülő! Tisztelt Érdeklődő!

Szeretettel köszöntöm Önt a Czabán Általános Iskola honlapján, amely által betekintést nyerhetnek iskolánk falai közé, mindennapjainkba,aktuális hirdetményeinkbe.

Kérem engedje meg, hogy elért eredményeinket, büszkeségeinket is figyelmébe ajánljam!
Kívánok Önöknek, gyermekeiknek, tanulóinknak további sikereket és jó egészséget!

Tisztelettel:
Eigner-Pap Andrea
igazgatónő
Iskolánkról

Az iskola történetét Varga Mihály, az iskola első igazgatója által írt iskolatörténeti anyagból ismerhetjük meg leghitelesebben.

A Budapest XV. kerület Rákospalota város és Pestújhely község összevonásából alakult ki.
Az iskola a kerület - az eredeti Rákospalota- központjában a Városháza közvetlen közelében épült 1959-ben. Körzete 5 iskola körzethatárainak szűkítésével alakult ki.
Az 1950-es évek közepétől egyre többször vetették fel a szakemberek egy új iskola építésének lehetőségét Budapest XV. kerületében. 1958. október 6-án kezdték meg az építést Lenhardt Antal építésvezető mérnök irányításával Tóth István és Heihál Éva mérnökök tervei alapján. 1959 januárjában készült el az iskola alapját képező pincézet a kazánházzal. Május 1-én tető alatt volt a téglapillérekkel tagolt falazatú, csupa-ablak egyemeletes épület. Az eredeti tervekkel ellentétben nem december 1-jén, hanem a tanévkezdéssel egyidőben, szeptember 1-jére megnyitotta kapuit a „Czabán”.

A Czabán Samu Általános Iskola épületében az 1959/60-as tanévben vette kezdetét az oktató-nevelő munka. A beköltözés és a megtelepedés után nagy gondot jelentett a magas tanulói létszám. Az iskolavezetés ismételt kérésére végül a 70-es évek közepén elfogadták az iskolabővítés tervét amely 1978-80 közt valósult meg.

Az intézmény adatai:

Név: Czabán Általános Iskola
OM azonosító: 035069
Cím: 1152 Budapest, Széchenyi tér 13.

Fenntartó adatai

Név: Észak-Pesti Tankerületi Központ
Székhely: 1165 Budapest XVI. kerület, Jókai Mór utca 6.

© 2018-2019